Pages

29 January, 2013

Reaktsioon

Haigus endiselt kimbutab. Peaaegu saan juba nina kaudu hingata. Avasin täna kodus aknad – jäine õhk tuppa ja patsillid õue. Kargus.

Varasemalt on igasuguste külmetushaiguste ja sellele sarnanevate vaevuste korral aidanud kuum vürtsikas toit. Tegin siis ka täna endale lõunkas vürtsika pajaroa läätsedest. Nüüd tunnen tulemust. Ei suuda kuidagi olla. Ahh, mis siin pikalt heietada. Lihtsalt on paha olla. Süda läigib, kaelas pistab, kõht on nagu suur pilatese pall. Kohutav. Ma ütlen, kohutav. Kui ma enne veel ei olnud korralikult haige, siis nüüd olen seda kohe kindlasti.  Proovisin pikutada, ei midagi. Mööda elamist edasi-tagasi kõndimine pakkus veidikene leevendust.
Mulle meeldib keeta-küpsetada-purgistada-vaaritada. Mida koguaeg, kuid siiski meeldib. Kas sellega on nüüd lõpp? Kas tõesti need 2 nädalat toortoidul “rikkusid” minu maitsemeele ja organism on saanud julgust juurde tõstmaks pead olemaks isepäine? Aga tšillitrühvlid, karask, wokiroad? Huvitav, kui ma oleks söönud aasiapärast nuudlisuppi? Kas see tekitaks minu organismis samasuguse reaktsiooni? Küsimused, küsimused, küsimused. Mis minust sedasi saab?
 
Ütleme nii, et ma ei ole ammu end nii kehvasti tundnud.  Kas ports oli liiga suur? Vaadates portsu suurust ja saadud energia kogust, siis millegipärast samad näitajad/arvud toortoiduga ei tekita mingeid vaevusi. Kas ma nüüd peangi eluaeg sööma vaid tooreid saadusi puust, põõsast, peenrast? Aga pannkoogid? Toormoosiga pole probleemi. Kuidas on lood kala ja lihaga. Kala toorelt, lõhe filee soola, tilli ja sidruniga on maitsev, aga liha? Kuivatatud kala on ka piisavalt toores. Kas vinnutatud liha on piisavalt toores? Kas maasink, mis on valminud suitussaunas, kas see on piisavalt toores ja valmid külmsuitsu meetodil ehk suitsu temperatuur jääb vahemikku 18-40 °C, või tõuseb suitsutamise protsessil temperatuur n-ö lubatust kõrgemale ehk kõrgemale kui 46 °C?  Veerema läks küsimuste laviin. Kus kohast ma leiaksin kontakti, kellelt osta külmsuitsus valminud sinki? Mälusopis ulbib infokild, et kusagil Lõuna-Eesti kandis, vist lausa Setomaal olevat selline talumees, kes suitsutab ja varemalt müüs ka laatadel. EU normid on aga need, mis keelasivad ära sellise värske kraabi, kuna suitsutare oli vist liiga suitsune ja üldse oli liha liiga puhas, ilma E-aineteta ja veeta. Täitsa jama kohe. Oma peaga ei olegi ju vaja mõelda ja Skandinaavias ja maailmas üldse ringikäies ongi kõige mõistlikum kõrvatropid kõrvadesse suruda ja simaklapid hoida alati silmil. Selge mõistus ja ajud ei ole siin juures in, kui vaja ikka kusagile poole koogutada, siis torpistatult-klapistatult on seda kõige parem teha!
 
Siiski, mind huvitavad kontaktid ja Eestimaine ehedus. Kui keegi teab kontakti/kontakte, kus kohast saab osta PUHAST ja EHEDAT  toorsinki, siis palun jagage neid minuga.
 
Kas vein on „piisavalt“ toores? Ma arvan, et siin ei ole tegelikult erilist arutamise kohtagi. Naudingud jäävad. Veini valmistamise ja valmimise protsess ei toetu kuumutamisele vaid kvaliteetsetele ja õigeaegselt korjatud viinamarjadele, korralikele vaatidele veinikeldris, kus vein saab valmida/laagerduda kuni pudeldamiseni.
Viimasel ajal olen palju vaadanud toidu pilte ja uurinud retsepte. Poes ei ole probleemi, puuviljad ja muu vajalik kraam on kohe ukse ees, ei pea mööda poodi kondamagi. Laste piparkoogid on vaid need, mis igatsevalt õhkama panevad.  
Jätkan oma inimkatset puhtana ja loodan, et kunagi muutun ma tagasi „normaalseks“. Trennide osas tuleb vahe sisse, seda äärmiselt vastumeelselt, kuid mis teha. Tatipisik on end suuremate kollide eest varjanud mind endasse. Olen talle siis mõneks ajaks peremeesloom, selline hirmutav, kes kõik muu eemale peletab.

Jälgides ja kuulates ennast võin ma öelda, et üleminekuperiood saab olema, kui hakkan taas "normaalseks" ja tavatoitu sööma. Vastupidiselt üleminekuperioodi ei tekkinud. Kas ma hakkan "normaalseks" tagasi?
 
* Lõunast on möödas 5 tundi, aga ma endiselt piinlen. :(
 

No comments:

Post a Comment